Wednesday, February 29, 2012

just a story not a history

 

11 tahun yg lalu ..

Nama aku Natrah . Org pggil aku Nat kdg2 kacang . Ah nonsense . Tp tk kisah la kan ape pon org nk pggil aku . Now , aku 14 tahun . Tingkatan  2 baru . Tp kdg2 org igt aku tgh tunggu result spm . Alahaii , mungkin aku ni nmpk matang or badan aku yg besar ? Ah pedulikkan . Besar tp berotot , muka ttp comel dn cun . Eh Neelofa pon cuak kot tgk natural beauty aku ni kan pulak Selena Gomez tu kan ? Okey . Aku mmg kuat perasan aku tau . So jgn byk ckp . Aku ade story nk crite kt korg ni .

Aku rse ssape j yg ade kt umur aku ni msti dh ramai yg nk suka dkt itulah , minat dkt sne lah , pelakon tu cute lah , senior tu macho laa . Kan kan ? Jgn tipu la Cik Natrah korg ni pon rse jugaklaaa . Okey . Mcm ni . Aku ade minat kt sorg ni . Sebaya dgn aku . Nme die , Faris . Ah ah ah ah ... Dgr nama pon boleh melayang2 . Hikhik . 

Aiman Faris ni jauh r dr aku . Jauh bratus batu . Dduk di Brunei . Mne aku kenal ? Oh , kita berkenalan hanya dlm lamansaya . Myspace oh . Mulanya takat gitu2 j , then lama2 hati aku ni dh tk betul . Kononnye dh jumpe turming point from friend to unfriend or specific ; someone that i set in my heart (lover) . Aku mngaku , aku jenis yg ssh nk syg org . Tp kalau sekali aku dh syg , ssh nk pusing balik .

Lama punya lama kenal , mcm2 onak dn duri aku kna tempuhi nk dekatkn diri dgn dia . Tahan cemburu ? perkara biasa . Pendam perasaan ? perkara biasa . Menangis tiba2 ? perkara biasa . Untuk aku luahkn dkt die , mestilah TIDAK . Itu namanya MALU . Ye la , aku msih gadis melayu yg pemalu walau hakikatnye , 

" Nat , kau lah bdk prempuan plg hati batu thp konkrit PWTC tau . "

" Nat , eh malulah sikit , ramai org tu . "

" peredah betul kau ni Nat , cayalaaaaaaa !! "

Tu lah antara dialog yg aku selalu dgr dr kwn2 aku . Btape hati keringnya aku . Ah jgn komen . Ni namenye berani bkn tk tau malu . Ank jati Negeri Sembilan mmg mcm ni okey . Tp bila tiba part hati dn perasaan , menikus jugak la aku . Cuak takut seram semua ada tau ! Ni nk ckp sikit pasal aku dgn Faris tu aku rse kwn2 aku semua tahu . Haha . Bkn nk heboh . Tp dgn dorg ni mmg tk boleh simpan rahsia lah . 5 minit j dh heboh . Entah siapalah jd radio busuk agaknye . Oh tk kisah la pon . Aku sgt pcaye dgn dorg ni .. Kwn sehati sejiwa la katekan . Trustable gituh .

" korg , bkn aku tknk britau die . cmne kalau aku kne reject nnti ? malu la weyh . Plus ktorg kwn baik . aku tknk la sbb perasaan taik aku ni kitorg putus kwn . mcmmne aku syg korg , mcmtu la aku syg die . slek aku tk boleh bcinta ngn korg j , nnti aku jd lesbo pulak . kan kan kan ? alahhh , gelak laaa . jgn tarik muka masam dgn aku .. "

Ye , setiap kali keluar topik ni dgn kwn2 aku , msti last2 aku gak yg kene marah . Aku tk kisah pon dorg marah aku sbb aku tau dorg syg kt aku dn nk yg tbaik dlm hidup aku . Tp aku mintak maaf la . Aku tk sekuat tu . Bkn dlm semua hal aku kuat . Aku masih j menangis kalau tgk Titanic , aku leleh j kalau dgr cite kwn2 aku . Luar keras , dlm masih lembut . Bak kata org org , muka ganas tp dlm hati ada taman . Haaaaaa ! Aku lettew ..

Dsbbkn penakutnye aku nk ckp kt Faris ttg hati aku ni , aku terus j lah pendam perasaan . Btahun2 lamanya . Kalau aku ni ikan pekasam , mmg sdplah kan sbb mnjerukkn hati ni lama2 . *ah merapu lg*

****

" Nat , aku ade problem ni . ade sorg girl ni ..... "

" Nat , sedihlaaa . kalau laki nangis tkpekan ? kau j yg tahu ni .. "

" Nat , kredit hbis , share la dgn aku .. "

"Nat syg , girl tu ... "

" ape probs kau ? meh cite kt aku . mne tau aku dpt tolong . Tk dpt setel pon tkpe atleast dpt krgkn beban hati kau .. "

Baik kn aku ? Dialog yg same aku akn ckp bila Faris mula nk sharing story dgn aku . Walau kdg2 masalah dia tu tk masuk ktegori masalah dn lebih ke arah mngade2 pon , aku ttp layan dia . Msti korg kate aku bodoh lg dungu lg buta sbb cinta kan ? Aku tk kisah , korg ckp la ape sekali pon . Aku tolong dia ikhlas . Sbb dia ialah the one that i set in my mind and heart . Walau hati trluka , jantung drobek , limpa bdarah , buah pinggang tcalar , aku ttp akn dgr walau kdg2 , air mata bderai ..

" die story psl girl die pon kau still nk tolong die even hati kau hancur ? ape jenis hati kau ni ? tahan betul ek ? " kata Aza .

" he still my friend n my boy . " balas aku smbil tsenyum . Dlm hati mngatakan 

' try to put urself in my shoes Aza , then u will know how it feels to love someone that never know hw much u take care of his life n soul ... its hurt . tp hati kau akn puas sbb gembirakan hati org yg kau syg . sme mcm kau nk gembirakn hati parents kau . mcmtulah rsenye .. '

****
Natrah sekarang dh 18 tahun . Dh matang . Mcm2 pengalaman yg drasai . Gembira sedih riang duka masin payau manis dn pahit . Zaman sekolah adelah zaman yg paling mnyeronokkn . Zaman kau rasa nk dsygi , dcintai , mnguasai , itu dn ini . Kwn aku ramai dh yg dulu solo , skrg dh bdua . Yg dh nk btunang pon ade . Best kan ? Tp aku ? Masih mnyimpan rasa pd org yg sama .

" dh 4 tahun Nat . kau tknk move on ke ? " tanya Yana .

Ketika itu aku mghadiri majlis ptunanganmya minggu lalu . Yana yg akn terbang ke Australia utk mnyambung pelajarannya mngmbil kputusan utk btunang dgn bkl imamnya , insyaAllah . Rizal nama dberi . Nama indah seindah nama tunangannya . Rizal yg menuntut di tahun kedua di India dlm jurusan perubatan akhirnya serius dlm phubungnnya dgn Yana yg trjalin sjk zmn sekolah lg . Kalau korg nk tau , dorg bdua ni prnah kena tangkap dating kt Genting Highland dgn warden sekolah ktorg . Yg lawaknya , Yana n Rizal tk mnyangka pon yg mereka akn btemu krn kebetulan keluarga Rizal dtg ke pusat peranginan itu setelah sehari Yana dn keluarga tiba . Heboh 1 sekolah psl mereka bdua ni . Tp tenang j dorg ni . Bila dh cerita hal sbnr , syp terus semuanya . Tk sangka kan ? Dh nk kwin dh dorg ni . Dgr cerita , selepas btunang dlm tempoh 6 bulan , mereka akn dkahwinkan . Darah muda darah manis , tk elok lama2 . Mngundang fitnah walaupon sorg dibenua lain yg sorg kt benua lain .
P/S : warden ktorg dtg kot time si Yana ngn Rizal ni tunang . So sweet !

** Aku ? Aku masih simpan hati aku utk Faris . Dgr cerita dia dh solo skrg ? Yeay ! Happy2 . Ade lah peluang ni ..

****
Now , im 23 . Baru habis belajar . Aku mnyambung pelajaran ke Jepun . Electrical engineering mnjd pilihan . Alhamdulillah . Plbgai rintangan dn dugaan aku lalui . Pergh ! Tp jgn tkejut . Aku solo lg . Haha . Kenapa ? Sbb Faris laaa . Gila punya cinta mati aku ckp la kan ?

" bila laaa Ara nk bg mak rase timang cucu ni ? wktu mak umur Ara , ank dh 2 tau . " bebel puan emak .

" mak oiii , tu dulu zmn batu , ni zmn nuklear la . mne ade org kwin umur ginih . kurg2 pon 28 tau . " balas aku .

" ke kau tunggu lg si Faris tu Ara ? " sampuk tuan abah sambil mkn keropok lekor .

" alaaaa abahnya , tau tkpe . mmg Cik Natrah ni tunggu bintang jatuh dr langit . bintang faris . ah . org dh tknk jgn dtunggu .. " sambung puan emak .

" mak abah , u spoil my mood to death . tido dulu . esok dh start keje .. " aku blalu dgn rasa sebal . Mata dh branak sungai . Hati sebu .

' mak dgn abah tk pnah paham hati Ara . '

aku mnekapkan kepala dn bantal dn terus menangis . Akhirnya mlm itu brlalu dgn senyap dn kosong . Sekosong hati ini .

Before that , korg msti ttanye2 , mne Faris ? Syp j kan ? Aku masih brhubung dgn dia . Mcm biasa . Mcm dulu2 . Masih bkongsi rasa , bkongsi masalah , mcm kawan baik . Ada kwn aku ckp ..

" korg ni compliment each other , sorg hilang , bengkoklaaa sorg tu n viseversa tau .. "

Dn dgn ayat itulahh aku mgumpul semangat aku utk terus mnjadikan Faris , the one that i set in my heart in my mind in my arms .

****
" laparnyeeee , trigin nk mkn bakso laa . " bebel aku dlm kereta . Lalu aku mnekan minyak dn menuju ke sebuah restoran yg trkenal dgn keenakkan baksonye yg perghhhhh ! Terangkat wey !

' tit tit '

Kereta selamat dikunci . Perut dh melodrama dh ni . Mesyuarat td sgt memenatkn . Aku pon blagu ceria melangkah ke dalam restoran itu . Tiba2 , aku tdgr pbualan antara 2 insan yg sgt aku sygi . Tuan abah dn Aiman Faris ..

" okey , jd la ni ye ? sy suka bkerja dgn awk Faris . haha . ni nk tanya ni . dh bpunya ke ? badan segak , muka boleh tahan . boleh buat jd menantu .. " kata seorg tua yg aku kira rakan spajabat abah . Setelah tamat belajar , Faris brpindah ke semenanjung utk bekerja sbgai arkitek di sini . Kemudian ..

" eh Razak ! Hati dia milik ank aku , Natrah laaaa .. kau jgn nk sapu pulak ! " tuan abah bckp dlm nada gurau . Ssungguhnya , abah dn emak aku mngenali diri faris dn keluarganya mmandangkan kami dh lama kenal .

" mcm2 la pakcik ni . sy dh bpunya la pakcik . Isma pakcik . 1 tempat kerja dgn sy . haaaa ! ni kebetulan sy dh jumpa pakcik ni , boleh la kiranya sy mngajak . bulan 6 ni . InsyaAllah sy dn Isma nk kawin dh . bcinta lama2 pon tk sedap kan . jgn lupa ckp dkt Nat . die kene tahu bnde ni . igt nk die org ptame yg tau . tp die tu bz mmnjang j kan . mlm ni sy call die . izinkn ye pkcik " Kata Faris dlm nada gurau smbil mngeluarkan 2 sampul kad bwarna krim kpd abah dn Pakcik Razak . Abah ku tkesima . Gelas yg brada di genggaman ku trlepas jua akhirnya ..

" abah , hati dia bkn ade Ara . "

Pantas 3 kepala menoleh ke arah suara aku . Aku hanya trsenyum . Perut yg lapar kini mnjd kenyang serta merta . Aku harus jauh dr tmpat ni . Aku tknk mnagis dpn Faris . Aku menapak perlahan . Makin jauh jauh jauh . Faris yg cuba mngejar aku ditahan oleh abah aku . Kereta dihidupkan . Aku nekad utk mncari ketenangan .

****
" Faris , pakcik rasa kau kena tau psl bnda ni . Natrah dh lama sygkn kau . bkn sbgai kwn . lebih dr kwn . pakcik rasa dia ada britahu kau kan ? tp mungkin kau anggap dia main2 sbb dia sndiri mcm tk serius dgn ape yg dia ckp kan . "

" sumpah sy tk tahu pakcik .. "

Akhirnya satu demi satu cerita dibuka oleh abahku . Pakcik Razak telah mminta diri trlebih dahulu krn ada masalah di pejabat tambahan , tkkn la dia nk masuk campur hal keluarga org kan ?

Faris tkelu . Abah suram . Aku ? Ah , pedulikkan aku .

Aku memandu sehingga ke Desaru dr Kuala Lumpur utk mncari ketenangan . Mak dn abah telah aku khbarkn . Faris ? Biarlah dia dgn kbhagiaan dia . Aku redha . Redha ke ? Atau aku pasrah ? Aku sendiri tk dpt mmstikan isi hati ini . Abah dn mak tidak melarang aku . Kata mereka aku telah dewasa utk mnyelesaikan masalah sendiri . Faris bkali2 cuba mghubungiku . Maafkn aku Faris . Aku tk mmpu utk bjumpa kau apetah lg mndgr suara kau . Berikan aku ktenangan . InsyaAllah , aku akn terima dugaan ini dgn hati yg tenang ..

' Ya Allah , aku hamba kau yg kuat . aku tau dugaan yg kau timpakan kpd diri ini tidaklah shbat para nabi dn sahabat . tp impaknya sgt kuat . Kau tabahknla hati ini . Kau kurniakan ksabaran yg tinggi agar aku tk tlajak dr landasan agama Kau ya Allah . aku doakan , Aiman Faris dn Isma bahagia dn Kau kurniakanlah kbhgiaan buat hambaMu yg lemah ini '

Hati aku mngaminkan bsama untaian air mata yg tk kenal erti brhenti ini ..

****
Hari yg paling mnyeramkn bg aku tiba juga .

" Ara kalau tknk pergi tkpe . dduk j dlm hotel ni . " Kata mak yg mmahami gelojak hati ini .

" eh , dh jalan jauh2 naik belon bagai ni tknk pulak pergi . mmbazir tau . Faris kwn baik Ara mak . Tkknlaa Ara tk tgk . nnti Ara kawin die tknk tgk Ara pulak . sedih tau . " Balas aku dlm nada ceria walaupon ...

" Natrah Amira .. " panggil abah dn emak serentak .

" im okay . dh jom . krg tlepas pulak wedding of the year ni . mne tau Ara boleh cekop idea si Faris ni utk wedding Ara pulak . " Kata aku smbil mnggemgam tangan mak dn abah . dlm hati aku mmbisikkn doa agar aku redha dn tabah dlm mnmpuhi dugaan ini .

****
Sewaktu di rumah Faris ..

' sedap gila lauk org ni . hari2 aku dduk Brunei mau gemuk ni ' bisik dlm hati .

Tiba2 aku tdgr paluan kompang mnndakan pengantin akn brarak . Sewaktu majlis diadakn di rumah Isma di Pahang , aku tidak mghadirinya krn hati aku masih pilu . Tp tidak mcm skrg .

' cantiknya dorg . sesuai sgt . '

Aku pon blari ank utk mngmbil gambar pasangan tsebut . Semoga bbhagia Aiman Faris . Kau ttp aku simpan sbgai kenangan yg paling indah . Doakan aku bahagia mcm mne aku bahagia tgk kau sekarang . InsyaAllah . Ade rezeki aku pulak naik pelamin mcm kau .. Aku syg kau Aiman Faris . Forever will be my bestfriend tekadku dlm hati ..

Bbrape bulan sebelum majlis ini ...

" Nat , maafkan aku . selama ni aku igt kau main2 j .. "

" tkpelahh Faris , dh mmg takdir kau bkn dgn aku . jgn kau sia2 kan Isma tu . tk sangka aku bdk yg kau selalu kutuk sememeh tu jugak yg kau jdkn isteri . " balasku dlm tawa .

" Nat , bkawan dgn kau adalah pkara yg sgt istimewa dlm diri aku . aku tk nafikan aku prnah mnyukai kau . aku tk sangka kau pon rasa bnde yg sama . kalau kau nk tau , waktu kau ckp kau suka kt aku tu , aku tkejut ! tp aku mnafikannya krn tk mungkin kau akn suka dkt aku .. " terang Faris .

" lupakanlaaa Faris . Bnde dh jd dh pon . ape2 pon kau doakan aku selalu tau . kau jgn lupakan aku bila dh bristeri nnti . aku sepak2 muka kau . kasi freekick skali tau ! " aku ketawa .

" melupakan kau adalah pkara paling bodoh yg aku akn buat laa . kau la kwn aku dunia akhirat . maafkn aku . "

" aku maafkn kau . dh laa , jgn syahdu2 . malu doe org tgk . muka j hensem . cengeng . "

" tk brubah2 kau dr dulu ek ? " Faris menepuk hujung tudung aku dgn straw .

" woi ! pntg tol r org main tudung aku ni ! "

" mak singa .. " ejek Faris .

" atok buaya .. " balas aku .

" moyang naga .. " Faris melawan .

" cucu tenuk .. " sembur aku .

' kau tk bruabah lgsung Natrah Amira .. '

' kau pon sama Aiman Faris .. '

Akhirnya , kekusutan dpt dirungkai . Petang itu adlh ptemuan trakhir aku dn Faris . 

****
" hei pengantin baru ! meh amik gambar ngn aku . nk simpan kasi cucu cicit aku tgk ni . " laung aku ke arah suami isteri itu .

Ketawa kami pecah . Sungguh aku gembira bg pihak Faris dn Isma . Life must go on dude !

****
Majlis itu brakhir dgn meriah . Aku pon selamat sampai ke rumah malam itu juga . Yg lepas biarkn lepas . Jgn dtenung masa yg lalu . Pandang ke depan . Jgn gostan2 . Pasti ad cahaya ddepan . Bg yg sudi mmbaca kisah ini , jika korg brasa sedih , kembalilah pd Allah . He's always the biggest comfort . Jgn salahkn takdir . Setiap yg berlaku ada hikmahnya . Kan ? So chill'ley . Tkde istilah FOREVER ALONE dlm hidup ni sbb ..

ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA :)

Tammat 
^tkde kene mngene antara hidup dn mati^





9 comments:

Ash said...

Ak xbc un,sje komen,haha
Tah post ap tah ko ne

nurul atikah binti ramli said...

gwa segan nak mengaku tapi gwa nangis.ape tacing sangat ni weh? :'(

aisyah . said...

haha . tkyh tacing2 . tk molek la weh tikah :)

muahaha said...

brunei : bestnya :)

firdaus hilmy said...

cter per nie..??xpham tol

Nadiadress said...

HAHAH nah ~ aku pernah mengalami nya *lap hingus* hahaah touching bhai

Syahira Syira said...

pecah empangan kat mte aq nie,,, wa sedih bace cter nie kuat betol die,, ishk2 malu2,, :')

seyra . said...

Faris ke firdaus? Haha

aisyah . said...

ohh jeezzz .