Thursday, February 2, 2012

22Mac2012 , kawin awal , belajar dn masa depan

Bukak fb kawin awl , bukak group kawin muda , bukak forum , kawin mudamudi , bukak youtube purpose tunang usia belia remaja . Hushh , fedup ke aku ? Tkde la fedup just aku tpikir , ape maju betoi bdk2 zmn skrg even aku akui mmg kawin awl ni byk kbaikan dr kburukan sdgkn ade la aku tbace ..

' Laki kawin sunat 25 tahun dn perempuan sunat kawin umur bwh 17 tahun ... '
[ betulkn aku kalau salah ]

Haha . Asl ? Tk paham la . Ke aku yg noob + ketinggalan zaman ? Ke sbb aku tk minat nk pikir ke arah bdua btiga blima ni sume ? Sbb stiap kali aku brangan nk pelamin kaler silver , kek 7 tingkat ,  pari2 iring masuk ballroom aku tringat mak aku ckp ..

' Gataa bona nk kawin , ngado bona nk bcinto , *seluar kocik* kau den boli an !! '
[ mak aku ckp ni ayt turun temurun :p  td mak aku suruh tukar die kate jgn ubah tone . tk sodap ^^]

Haha . Tgk tu , mnenye aku tk kureng part kawin2 awl ni . Huyaaa . Aku tgh bperang ngn result yg nk kluar ni . Tah 22 Feb 2012 ke 22 Mac 2012 . Mne 1 sahih ni ?? T.T Bg la aku tido dn bgn lewat ngn tenang wehh . Okeyy . Dr pikir psl kawin2 la tunang2 la baik pikir yg mmg kt hujung tu j r ..

* RESULT SPM *

Ouch . Gile r cuak . Even kdg2 tu aku sndiri mintak kluar awl sbb dh bosan jd pnanam anggur yg bjaye ... Hmm , sjk cuti , mmg mcm2 bnda aku dh abaikan like ibadah sunat yg slalu dbuat time spm dulu like solat Dhuha , zikir2 , doa2 amalan . Ape laaa aku ni . Time nk exam bru nk igt Allah . Mmg tk reti bsyukur aku . Subhanallah .. Lalai doe .. Ni bila wktu dh betul2 genting * result dh nk kluar bbnau , baru tau cuak , doa pnjg2 smpai brepisod2 sbb pnjg sgt . Ape la ni haihh ? Sggup j on9 smpai matahari tukar shift 3 4 kali , tp nk buat tahjjud punye la liat * tu aku * Nmpk tk ? Btape kejamnye kita kt Allah kn ?? Mintak bila tdesak . Bila dh free , lupa j semua . Buat skadar yg wajib . Yg sunat dtgglkn ..

' Tkpe , ade byk masa lg . Nnti2 aku doalaaaa .. '
[ Ayt kita ]

Korg nk ke Allah bls cmni ?

' Tkpe , biar Aku tangguh pmintaan kau wahai hambaKu yg sombong !! '

Jgn sampai Allah tarik nikmatNya . Wktu tu say hye2 bye2 j lahh . Tkde spe dh yg dpt tolong . Mybe a bit harsh ayt aku , tp ni ape yg aku rse .. Pendapat kan ? Semua org lain rse dn pendapatnye :) Byk lg bnde korg boleh pikir mcm ..

* ape aku nk isik utk pmohonan UPU tu ?
* ape usaha krohanian aku utk dpt straight A's dlm spm ? [ kalau tkt ckp doakn aku doakn aku tp usaha tkde , bdk tadika 4 tahun pon reti ]
* ape cara aku nk score smpai cita2 aku tcapai ?
** dn bykkkkkkkk lg ...

^ Maafkn aku kalau ada yg marah , rse nk sepak2 tendang2 aku ^

Aku tau kita tk smpurna . Sifat lalai , alpha , mmg dh sbati dlm diri kita . Tp kita boleh usaha utk mnjdi lebih baik kan ?? Jgn ckp tk boleh . Org yg gagal j ckp tk boleh . 2 hari lepas aku tgk movie Qaisy dn Laila . Aku trigt 1 ayt ni ..

' Bsabar dn tawakkal laa . Allah sntiasa bsame kamu .. '

Then , ape lg yg kita nk dustai ? Bnda tu mmg betul kn ? Dn mmg dlm Al-Quran pon dsebut ..

~ Berfirman Allah ta'ala: "wahai orang-orang yang beriman bersabarlah dan kuatkanlah kesabaranmu dan menyambungkanlah kamu ( dalam amalan) dan bertakwalah pada Allah agar kamu beruntung".
(surat Al Imran ayat 200).

~ Berfirman Allah ta'ala: "Sesungguhnya hanya orang-orang yang sabar yang dicukupkan pahala mereka dengan tanpa batas".
(surat Az Zumar ayat 10).


Tujuan aku buat post ni nk mngingtkn j . Bukan utk korg sj , tp utk aku . Aku ni , bknla nk belagak mcm bagus sgt ( bagus la sgt kan ==' ) tp aku ttp ade klemahan mcm manusia lain . Tanggungjawab kita sbagai KHALIFAH BUMI ALLAH utk saling mngigtkn antara 1 sama lain ..

So , kt sini , jom laaa kita bangun , bkn la aku kate korg tido j slame ni ... Haha . Cammon' laa , bkn utk ssape pon kan ? Utk kita gak . Tk rugi punyalaaaa .. Kan kan ? Nnti kita bjaye , time tu sume praise kt kita . Tp jgn pulak bangge diri , sbb kjayaan tu milik Allah dn hanya dsandarkn ats diri kita sndiri :)
Bygkn muka mak abah adik kakak abg cikgu keluarga peminat utara selatan timur barat timur laut barat daya tenggara suma salute kt kita .. Part yg lain [ eg : jodoh ] akn dtg sndiri . Mmg dh dttpkn kt Luh Mahfuz lg .. Jgn la korg risau ek kalau ade yg solo smpai skrg . Cool j r . Aku solo gak , bahagia j :) Yg bezanye lambat atau cepat j ..

Sekian ..
*Maaf entry panjang :) Ni mmg betul2 luahan hati ni . No heart feeling , hard feeling maupon hurt feeling . Betulkn jika aku salah ^^Thanks sudi baca ...



17 comments:

*Gebangza Gurlz* said...

sm0ga resault dk SPM 2011 gempak..
n sm0ga dgn resault kite layakkn kite ms0k IPTA @ study 0verses.. aminn..

Ash said...

Ak bru na wat post mcm ne,lebih kurg

alibanItis said...

hahaha. bab tunang awal, terasa mak, nyah oi. haha. :D insyaAllah result kita smua the best :)

Faiq Aiman said...
This comment has been removed by the author.
Faiq Aiman said...

haha btul2..
isu cintan cintun remaja ni msih dlm kajian aku..
btw nice one tp kau ptut letak link kat KHALIFAH BUMI TUHAN tu..
kih3000

Aisyah Ameer said...

gebang ; Haha . InsyaAllah . AMinn . Msin la mulut kau wehh :)

Aisyah Ameer said...

Ash : Boleh , buat j :)

Aisyah Ameer said...

Haha . Tunang ajk la aku . Tu pndpt aku j . kalau tu yg tbaik , sriyes alhamdulillah ^^ Btw , InsyaAllah . Rsult gmpak punye :)

Aisyah Ameer said...

Faiq : aku pnt promote kau . kau tk pnah promote aku . Haha . Btw , tu pndpt aku j . mybe org lain ade pndpt lg bgus kn ? mcm kau * whazzup * kah3000

amiN ReDzUaN said...

erm....btol 2uh... depa dok sembang psl kawen mude... tp result spm 2uh lg penting....skang nie rmai sgt da... yang wat amalan2 time2 nk spm je... tp lpas spm? hampeh.. rujuk surah yunus ayat 12.. kalo bab result.. jgn takowt....terime seadanya.. wlaopon 1A... wlaopon 2A.. tp redha la dgn ketentua Allah.. mungkin bnde yg kite x suke nie lah yg baek tok kite... rujuk albaqarah ayat 216

Aisyah Ameer said...

Haha . Tp sometime best jugak bce pbincgn dorg evn kdg2 mcm luar alam kn ? best la jugakk :) btw , insyaAllah , rsult gempak . Thanks nsihat ^^

firdaus hilmy said...

haha :) memang nak sepak2 tendang koe
dah lme dan tunggu

ahah :) evil laugh6^^ gud luck

Aisyah Ameer said...

smpai hati kau nk sepak aku ???! sdih tol :(


Thanks yaww ^^ kau gak GL

nurul atikah binti ramli said...

semoga kejayaan menyebelahi kau sayang ! :D

Aisyah Ameer said...

thanks . mnyebelahi kau jugak syg :) aminn ^^

nur fitrah mat zainal said...

aku pun rasa banyak badah aku yang dulu2 rajin dekat asrama , rasa makin liat nak buat ooo

Aisyah Ameer said...

Haha . bukan kau j . aku pon sme .